top of page
Ara

AH BU FITIK!

  • Yazarın fotoğrafı: Op. Dr. Halis BAĞ
    Op. Dr. Halis BAĞ
  • 7 Eyl 2022
  • 2 dakikada okunur

Fıtık Nedir? Neden Olur?

Bir organın sabit durmasını sağlayan kas ya da dokulardaki boşluklardan faydalanarak dışarı çıkmasına fıtık denir. Fıtık oluşmasını tetikleyen faktörler vardır. Bunlar ağır yük kaldırmak, aşırı ıkınmak, ağır spor yapmak, kronik öksürük, prostat hastalığı ve bağ dokusu hastalıklarıdır. Bazen bunlardan hiçbiri olmadan da fıtık gelişebilir. Fıtık genelde kasık bölgesinde görülse de göbek deliğinde veya karın ameliyatı sonrası da görülebilmektedir. Fıtık genellikle başlangıçta önemli bir tehlike arz etmez ama yetişkinlerde kendiliğinden de geçmez. Toplumda yaygın görülen fıtığın tek tedavisi ameliyattır. Fıtığa bağlı komplikasyonları önlemekte cerrahi işlemler önem arz eder.



Fıtığın belirtileri nelerdir?

Kasık bölgesi, göbek deliği çevresi veya ameliyat olunan yerin cilt altında bir şişlik ile kendini gösterir. Bu şişlik bastırmakla karın içine gidebilir. Eğer gitmiyor ve ağrı yapıyorsa boğulmuş fıtık (inkarserasyon) düşünülebilir.



Fıtık Tanısı Nasıl Konulur?

Genellikle fizik muayene yeterli olur. Şüphe durumunda yüzeysel doku ultrasonu gerekebilir. Mide fıtığı için Batın BT ve endoskopik inceleme gerekmektedir.



Fıtık Çeşitleri Nelerdir?

Fıtığın çeşitleri görüldüğü bölgeye göre değişiklik gösterir. Vücudumuzun her yerinde görülebilir. Daha sık karşılaşılanlar ise kasık fıtığı, göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı ve mide fıtığı olmak üzere 4'e ayrılır.


Kasık Fıtığı

En sık karşılaşılan fıtık çeşididir. Mevcut vakaların önemli kısmını kasık fıtıkları oluşturur. Bağırsakların bulunduğu ortamdan çıkarak kasık bölgesindeki dokulara hasar vermesi ve cilt altında şişlik oluşturması ile kendini gösterir. Ağrı eşlik edebilir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür. Kasık fıtığının üç ayrı tipi vardır; direkt, indirekt ve femoral.


Göbek Fıtığı

Karın içi organ ve dokularının göbek deliğinden veya çevresinden fıtıklaşmasıdır. Genel tanımlamaya göre karın orta hattında, göbekten, göbeğin 3 cm üst ve alt hizası arasındaki bölgeden olan fıtıklaşmalar göbek fıtığı sınıfına girer.


Çocuklarda ve 6 aydan büyük bebeklerde görülen göbek fıtığı genellikle kendiliğinden düzelir. 4 yaşa kadar geçmezse ameliyat planlanabilir.


Kesi Yeri Fıtığı

Ameliyat fıtığı olarak da bilinir. Kesi yeri fıtığı genellikle, ameliyat sonrası kesi yapılan yerin zamanla hissizleşip güçsüz kalmasından, kilo almaktan veya yara yeri enfeksiyonundan dolayı oluşmaktadır. Sinir hasarı nedeniyle zayıflayan kas dokusu, zamanla organları yerinde tutmakta zorlanarak fıtığa neden olabilir.


Mide Fıtığı

Midenin diyaframdan yukarı doğru çıkması ve göğüs boşluğuna doğru yer değiştirmesine mide fıtığı denir. Daha çok 50 yaş üzerinde görülür. Bazen doğuştan olabilir. Reflünün bir sebebidir. Reflüsü olan kişiler mide fıtıkları olup olmadığını mutlaka doktora kontrol ettirmelidirler.



Fıtık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fıtığın tedavisi ameliyattır. Bulunduğu bölgeye göre açık ya da kapalı (laparoskopik) yapılabilir. Ameliyatta fıtığa neden olan hasarlı bölgenin tamiri yapılmaktadır. Fıtığın tekrar etmesini önlemek için genellikle yama (mesh) kullanılmaktadır. Özellikle kasık fıtıklarında laparoskopik cerrahinin önemli avantajları vardır. Ameliyat sonrası ağrı daha az olmaktadır. Nüks oranı daha düşüktür. Ameliyat sonrası hastanede yatış süresi genellikle bir gündür.

 
 
 

Comments


bottom of page