KIL DÖNMESİ (Pilonidal Sinüs)
Genellikle kuyruk sokumunda içinde saç, kıl topağı, deri döküntüsü ve enfekte oluşumlar barındıran boşluk veya kistlere kıl dönmesi denir. Kıl dönmesi koltuk altı, kasık, göbek bölgeleri ve parmak aralarında da görülebilir. Daha önceden doğuştan olduğu düşünülen bu hastalığın artık sonradan meydana geldiği ispatlanmıştır. Kıl dönmesi hastalığını kolaylaştıran bazı nedenler ve risk faktörleri vardır:
Kıl Dönmesi Nedenleri
Kıllı vücut yapısı ve dökülen kıl miktarının fazla olması
İki kalça arasının dar ve derin olması
Kuyruk sokumu ve kalçanın uzun süre nemli kalması
İki kalça arasındaki yarıkta deri lezyonu olması
Uzun süre oturarak çalışmak
Kötü hijyen
Risk Grupları
20-40 yaş arasındaki kişiler
Sürekli oturarak çalışanlar (masa başı işi yapan ofis çalışanları, öğrenciler, şoförler vb.)
Erkekler
Yoğun kıl dokusuna sahip olanlar
Esmer tenli olanlar
Kıl Dönmesi Belirtileri
Şişlik
Ağrı
Kronik akıntı
Tanı
Hasta doktora başvurduğunda muayene edilir ve kuyruk sokumundaki şişlik, kızarıklık ve akıntı görülür. Ek bir görüntülemeye genellikle ihtiyaç duyulmaz.
Kıl Dönmesi Tedavisi
Tedavide hastalığın ilk durumu önemlidir. Başlangıçta eğer apse varsa, öncelikle bu drene edilip boşaltılır. Antibiyotik ve antienflematuar ilaçlar tedaviye eklenir. Ancak hastalığın asıl tedavisi cerrahidir. Tüm tedavilere rağmen tekrar etme olasılığı yüksek olan bir hastalıktır. Hastaların tedavi sonrası o bölgenin kıl temizliğine dikkat etmesi gerekir.
Mikrosinüzektomi
Küçük çaplı kistlerde, kist içine fenol/gümüş nitrat enjekte edilerek kistin cilt ağızlarının çıkarılmasıdır. Tekrar etme oranı yüzde 50 civarındadır. Sınırlı vakalarda kullanılır.
Açık Cerrahi Yöntem
Kist olduğu gibi çıkarılıp doku açık bırakılır. İyileşme süresi uzun, sürekli pansumanlar nedeniyle ağrılı ve tekrar olasılığı yüksektir.
Kapalı Yöntem (Bascom, Karydakis, Limberg, Primer Kapama)
Kapalı yöntemde kist çıkarıldıktan sonra, cilt kapatılır. Bu işlem esnasında birkaç teknik kullanılabilir. Tedavide en etkili yöntemler orta hattı kaydıran flep uygulamalarıdır. Bu yöntemler tekrar etme olasılığını azaltmaktadır.
Comments