Kolon ve Rektum Kanserleri
Kolon kanseri, kalın bağırsağın iç yüzeyinden köken alan kanserlerdir. Kalın bağırsağın son 15-20 cm.’lik bölümüne ise rektum adı verilir ve burada beliren kanserler rektum kanseri olarak adlandırılır. Bu iki tür kanseri anlatmak için ‘kolorektal kanser’ terimi kullanılmaktadır. Kolorektal kanserler, ülkemizde en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında yer almaktadır.
İleri yaş, bağırsak içinde polip varlığı, aile öyküsü, bazı genetik bozukluklar, ailesel polipozis sendromları, inflamatuar bağırsak hastalıkları, işlenmiş ve hayvansal gıdaların tüketimi, lifli gıdaların az tüketilmesi ve sigara kullanımı bilinen risk faktörleri arasındadır. Hastalık, değişen yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak giderek daha erken yaşlarda görülmektedir ve günümüzde hastaların yaklaşık %30’u 55 yaşın altındaki yetişkinlerdir. Hastaların bir kısmında dışkılamada değişiklik, kanlı dışkılama, kansızlık, karın ağrısı vb bulgular olabilmekle birlikte, hiç yakınması olmadan direk tıkanma bulguları ile başvuran hastaların sayısı hiç de az değildir. Bir grup hasta ise, altta yatan bağırsak hastalıkları nedeniyle yapılan kolonoskopi işlemleri sonrasında erken dönemde tanı ve tedavi şansı yakalayabilmektedir.
Kolorektal kanserlerde temel tedavi seçeneği cerrahidir. Hastalığın yayılım evresine göre kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer tedavi seçenekleri gündeme gelebilir. Cerrahi işlem sırasında tümörün ve tümörü drene eden lenf nodlarının tam olarak çıkarılması gerekmektedir. Geride kalan bağırsak parçalarında tümörlü doku ya da lenf dokusunun kalması, ileride nüks gelişmesine neden olabilir. Cerrahi işlemlerin güncel kılavuzlarda önerildiği şekilde yapılması önemlidir.
Kanser cerrahisi, bilgi, deneyim ve sabır gerektirir.
Comments