top of page
Ara

TIRNAK BATMASI

  • Yazarın fotoğrafı: Op. Dr. Halis BAĞ
    Op. Dr. Halis BAĞ
  • 7 Eyl 2022
  • 2 dakikada okunur

Çoğunlukla ergenlik çağında ve genç erişkinlerde daha çok görülen tırnak batması, sert tırnağın yumuşak dokuyu tahriş etmesi sonucu oluşan enfeksiyon durumu ve kronik yara halidir. Ayaklarda ve birinci parmakta görülür. Parmakta kızarıklık, şişlik ve şiddetli ağrı olabilir. Bu şikayetler sebebiyle ayakkabı giyilemez. Ayrıca çorabı kirleten akıntı ve koku oluşabilir. Parmakları sıkıştıran dar ayakkabı giyme, yanlış tırnak kesimi (çok kısa kesmek ve törpülememek), darbeler ile oluşan tahriş, kilo sebebiyle tırnağın derinde kalması ve ailevi yatkınlık gibi nedenlerle görülür.

Bazen tırnak mantarı, tırnak etrafı dokuların iltihabı, tırnağın romatolojik ve dermatolojik problemleri de tırnak batması zannedilebilir. Bu durumların tedavisi cerrahi değildir.



Tırnak Batması Tedavisi

Tırnak batması tedavisini iki kısma ayırırız. Birincisi tırnak batmasının yeni geliştiği, henüz işlem gerekmeyen hafif vakalar; ikincisi ise birkaç haftadır devam eden, iyileşmeyen kronikleşmiş vakalardır. Cerrahi işlem her vakaya gerekmez. Yeni başlayan vakalarda tırnağın batan kısmının altına bir pamuk parçası koymak ve bunu günlük değiştirmek uygun olabilir. Bu şekilde tırnak ile cilt arasında bir tampon alan oluşturup tırnağın ete batmadan büyümesi sağlanır. Tırnak uzayınca kavisli değil düz şekilde kesilir. Parmağı sıkıştırmayan geniş veya ucu açık ayakkabı giymek gerekir. Batma sebebiyle enfeksiyon varsa ağızdan veya krem şeklinde antibiyotikler kullanılabilir. İlerlemiş vakalarda ise cerrahi müdahale yani anormal dokunun alınması ve tırnak kökünün kısmi olarak kazınması uygun bir işlem olacaktır. Tırnak kökünün kazınması cerrahi olarak yapılabildiği gibi, fenol veya gümüş nitrat ile kimyasal olarak da yapılabilir. Bazen hastalar kendileri tırnaklarının kenarlarını keserek bu durumu düzeltmeye çalışırlar. Bu genellikle tam aksine daha çok batmaya sebep olur. İyileşmeyen şiş doku oluşmuşsa pedikür ile tırnak kenarının kesilip çıkarılması da tırnak batmasını iyileştirmez ve kalıcı çözüm olmaz.



Tırnak Çekimi İşlemi

Tırnak çekimi işlemi için, parmağın tamamı uyuşturulur. Böylece çekim sırasında ağrı olmaz. İşlem sonrasında da ağrı kesici ilaçlar kullanılır. İşlem yapıldığı gün ağrı kesici almak, istirahat etmek, ayakları kalp seviyesinin üzerine yükseltmek, soğuk uygulama faydalı olur. Tırnak batması ilerlemiş ve şeker hastalığı mevcutsa antibiyotik kullanılır. İşlem sonrası geniş ayakkabı giymek ağrı oluşmasını engeller. Pansumanı kirleten kanama ve şiddetli ağrı durumunda doktorunuza tekrar görünmelidir. İnatçı tırnak batmalarında ortopedi ve cildiye hekimleriyle ile konsültasyon yapılıp ek hastalık araştırılır. İlk 1-2 gün parmağa ağırlık vermeden yürünebilir. Daha sonra parmağı sıkıştırmayan, ucu açık ayakkabı giyilebilir. 2-3 gün yarayı ıslatmamak, ıslanırsa hemen pansumanı değiştirmek gerekir. Bir hafta sonraki kontrolde bir problem yoksa normal ayakkabı giyilebilir ve işe dönülebilir. Tırnağın tekrar kesilecek kadar uzaması için 3-4 ay geçebilir. Bu sürede kişinin ayağını kullanmasında bir engel bulunmaz. Kısmi tırnak çekimi (Parsiyel tırnak matriks eksizyonu) yapılan kısımdan yeni tırnak büyümesi olmayacağı için büyüyen tırnak beklendiği üzere biraz daha dar olacaktır.



Çekilen Tırnak Tekrar Batar mı?

Uygun vakalarda ve yeterli işlemin yapıldığı durumlarda batmanın tekrar etmesi beklenmez. Sadece tırnağın çekilip iltihaplı ve anormal dokunun alınmadığı durumda tekrar tırnak batması meydana gelebilir.



Tırnak Batmasından Korunma

Tırnağı düzgün kesmek gerekir. Ayak tırnakları kavisli değil, düz kesilmelidir. Kesme sonrası dikkatlice törpülenmelidir. Dar veya çok geniş ayakkabı giymemek gerekir. Ayakta basma problemi varsa düzeltilmelidir. Tırnak mantarı varsa tedavi edilmelidir.

 
 
 

Comments


bottom of page